Familieterapi

Når forældre henvender sig til mig, er det ofte, fordi et eller flere børn i familien ikke trives. Det kan f.eks komme til udtryk i form af angst, skolevægring, tristhed eller ukontrollerbar vrede. Henvendelserne kan også dreje sig om dårlig stemning, sygdom og ændrede livsvilkår, der belaster familien. Mange forældre er i tvivl om, hvordan de bedst støtter deres børn i de vanskelige situationer, og her kan familieterapi være et rigtig godt tiltag. Det er en enkel måde at få et klart og ærligt indblik i, hvad der er på spil i familien.

I den familieterapeutiske samtale vil mit fokus være på at finde mening i de symptomer, som børnene udviser og støtte jer forældre i, hvordan I bedst håndterer jeres overordnede ansvar for familien på en omsorgsfuld og tydelig måde under de givne omstændigheder. Det gør jeg bl.a. ved hjælp af såkaldte ’her-og-nu-situationer’, hvor jeg beder jer tale sammen om det, der er svært, så det bliver klarere, hvor faldgruberne i kommunikationen og de ubemærkede signaler mellem jer ligger. Derved bliver vejen til at ændre samspillet banet. Ofte skal der kun få skridt til, før det, der føltes så fastlåst og håbløst, lige så stille begynder at rykke sig.

Alle kommer til orde i samtalerne, i det omfang de ønsker det. Ingen bliver tvunget til at sige noget, men det er vigtigt, at alle i familien er til stede ved mindst én samtale, helst indledningsvist, fordi alle familiemedlemmer er brikker i familiens dynamik og bliver præget af stemningen og konflikterne.